Insămânțarea norilor pentru ploaie în zonele muntoase

Sunt regiuni deșertice ce sunt suficient de prospere pentru a veni cu soluții în manipularea vremii. Astfel în zonele cu putine ploi este posibila "insămânțarea" anumitor tipuri de nori pentru a aduna pulberile de abur în picuri de ploaie. De asemenea se folosesc diferite substanțe pentru însămânțarea norilor, propietatea acestora este higroscopicitatea. 

Tipuri de nori pentru însămânțarea norilor: Însămânțarea norilor este eficientă în special cu norii cumulus și stratocumulus. Acești nori sunt selectați pentru că: 1. Norii cumulus sunt cunoscuți pentru dezvoltarea lor verticală și pot conduce la precipitații dacă sunt suficient de dezvoltați. 2 Norii stratocumulus pot de asemenea să producă ploaie, mai ales când sunt însămânțați pentru a stimula coalescența picăturilor.

Substanțe higroscopice utilizate în însămânțarea norilor: Pe lângă clorura de sodiu (NaCl), alte substanțe higroscopice folosite includ: Iodura de argint (AgI), care este eficientă în nuclearea gheții, ajutând la formarea cristalelor de gheață care pot topi în picături de ploaie pe măsură ce cad spre suprafața terestră.  Zăpada carbonică (CO2 solid), care poate fi folosită pentru a induce formarea cristalelor de gheață în nori..

Formarea picăturilor de ploaie: Formarea picăturilor de ploaie poate fi explicată prin ecuația de coalescență. Când particulele de sare sunt introduse în nori, acestea acționează ca nuclee de condensare, facilitând unirea picăturilor mici de apă pentru a forma picături mai mari. Ecuația simplificată pentru rata de creștere a unei picături prin coalescență este:

unde:

  • ( dr/dt ) este rata de creștere a razei picăturii,
  • ( E ) este eficiența de coalescență,
  • ( K ) este o constantă care include densitatea aerului și viscozitatea apei,
  • ( r ) este raza picăturii de apă.

Pe măsură ce picăturile cresc în dimensiune, greutatea lor devine suficientă pentru a le face să cadă sub formă de ploaie, depășind forța de ascensiune a curentului de aer din nor.

Astfel se pot construi pe vârful munților turnuri cu artilerie de meteorologie ce fac eficientă difuzia substanțelor higroscopice in acești nori când trec în apropierea turnului . Trebuie utilizat cu raționament pentru că aceastea daca sunt folosite nejudicios aduc inundații catastrofale și grindină ce pot provoca pagube materiale impresionante și chiar umane. Un alt dezavantaj ar fi că acești nori dacă se descarca pe zonele aride nu mai vor fi prezenți în zonele unde ploile erau obișnuite. Astfel se crează un dezechilibru. Eu de aceea fac lobby pentru inundarea depresiunilor Dalol -Danakil, Qattara, Aral deoarece ar aduce un surplus de umiditate evaporată la nivel global iar acest fapt ar permite o însămânțare a norilor fără să afecteze regiunile ce au parte de precipitații în mod natural .

Invenția mea este : un rezervor cilindric cu apă de mare în zonele unde în vecinătatea mării sunt ținuturi aride și munți înalți. Apa în ciclon este pompata din mare cu un sistem de electropompa si electrovalve. Ciclonul este vopsit in negru cu vopsea fotoabsorbanta. Oglinzile concave dirijeaza razele de soare pe ciclon. Ciclonul este incasteat de sticla  pentru ca vantul sa nu raceasca interiorul. Din ciclon din partea superioara este o țeava subtire de cupru vopsita in negru ce este la fel incastrata intr-un paralepiped sau cilindru de sticla si are langa suprafete concave de sticla . Acest fir de țeava urca de-a lungul muntelui pana la inaltimi de peste 2000 de m. Acest sistem l-am prevazut ori pt bazine de apa in varf de munte , la care se ataseaza filtre sau pt însămânțare nori deoarece aburii pot fi sărați. Dar amestecul mineral va fi mai diversificat.

Norii cumulus și stratocumulus sunt tipuri de nori de joasă altitudine. Norii cumulus se formează de obicei la altitudini mai joase, sub 2000 de metriNorii stratocumulus, care sunt cunoscuți pentru structura lor înnorată și ondulată, se formează, de asemenea, la altitudini joase, de obicei între sol și 2000 de metri. Acești nori sunt adesea asociați cu vremea stabilă și pot apărea în zilele parțial însorite sau înnorate.

Astfel sistemul va fi foarte ieftin și accesibil.

Comments

Popular posts from this blog

Amenajări hidrografice și forestiere pentru prevenirea inundațiilor cauzate de schimbările climatice

Restaurarea depresiunii Turpan, situată în regiunea autonomă Xinjiang din China - solution Canal Tarim River - Turpan Depresion

Centrul de cercetare inovare "Nikola Tesla"