Pirolizor topitorie

 Eu consider că deșeurile sunt materii prime. Diferența dintre gunoi și materie primă constă în educație și sume alocate. Doar o societate cu infrastructură înclinată spre dezvoltare durabilă, ce alocă sume pentru valorificarea materiilor prime provenite din gunoi și educată în acest sens poate transforma gunoiul în materie primă.

Vă dau câteva exemple. 

Sticla 

1. În primă fază o sticlă poate fi aruncată , ea se face cioburi prin manipulare, este un gunoi , ajunge pe banda de selectare unde e posibil ca manipulatorul să se taie, posibil să ajungă la groapa de gunoi. 

2. Dacă sticla este privită ca materie primă, ea se colecteaza la centre, se refolosește de cel care a vândut recipientul sau se utilizează de către lucratori agricoli ce-și conservă alimente.

3. O sticlă este privită ca materie prima atunci când se colectează la centre ce retopesc sticla și o utilizeaza pentru obtinerea unor produse ulterioare: alte sticle, caramizi de sticla sau burete de sticlă izolator termic.

Alimentele

daca sunt in etapa cand ele nu sunt perisabile , pâinea se usuca si poate fi transformata in pesmet, poate fi dată la păsări , alte animale

Fructele si legumele se pot transforma prin amestec cu pămantul si transforma in compost

Hârtia

se poate colecta separat si vanduta direct societatilor ce prelucreaza hartia, fara sa mai ajunga in containerele serviciului de salubrizare

Lemnul

In Marea Britanie sunt centre de colectare a materialelor de constructii ce preia caramida veche, tigla veche, bucati de beton vechi, lemn provenit din piese de mobilier sau alte dezmembrari


Totuși , ne confruntăm cu gropi de gunoi istorice ce zac îngropate în zeci de metri și care uneori acestea se autoaprind și degajă fum toxic. 

Pentru aceste gunoaie vă recomand Ecohornet , soluția de piroliză a acestei firme. Astfel autoritatile locale se vor bucura de terenul fostelor gropi de gunoi sa aibă alta destinatie. Teren astfel ecologizat ar putea avea destinație pentru sportivi, parcuri, păduri,  locuințe pentru tineri.

Pentru a transforma un pirolizor în ceva mai complex se poate face un pirolizor topitorie care va prelucra si metalele prin obtinerea acestora in functie de temperatura de topire. Ideea nu este 100% a mea , a existat acum 20-50 de ani un brevet al d-lui Alexandru Goarză(un geniu) pe cand lucra la Metalurgica Galați , care printre altele avea si un brevet pentru obținerea grafenelor, cu mult inainte de cei doi ce au obtinut premiul Nobel pentru obtinerea grafenului, dar asta e alta poveste. Domnul inginer Goarză din păcate a fost asasinat (după opiniile unor apropiați, fără a se pronunța oficial, deci o lăsăm ca legendă urbană) pentru brevetul său de obținere foarte eficientă a hidrogenului. Domnul inginer Goarza a dezvoltat și brevetat o tehnica de obtinere din minereu amestecat , metale la nivel de puritate atomica prin separarea minereului in functie de temperatura de topire a fiecărui minereu.

Propunerea mea este ca deseurile din gropile de gunoi cu levigat sa fie prelucrate la locul de depozitare a gunoiului. Acesta instalatie complexa sa fie mobila pentru a fi mutata de la un depozit de gunoi la alt depozit, dupa ecologizare. 

Piroliza este reacția chimică a descompunerii termice a gunoiului. În acest caz, energia utilizată sub forma efectul termic sparge legăturile intramoleculare și această energie permite obținerea de noi compuși. Reacția are loc fără un al doilea reactiv și, prin urmare, poate fi numită reacție de descompunere termică.

În funcție de procesul de descompunere, piroliza se poate desfășura la temperaturi diferite, obținându-se la sfârșitul procesului substanțe care vor fi diferite prin compoziția sa chimică. 

Există două metode de piroliză, prin descompunerea termică la temperaturi scăzute și ridicate.

Piroliza cu o temperatură de până la 900 de grade este considerată a fi o temperatură scăzută și, atunci când este efectuată iar în această etapă este necesar obținerea aliajelor ce se topesc treptat în această etapă.  Este foarte important încalzirea pe trepte de temperatura pentru a obține separarea aliajelor cu punct de topire pe fiecare treaptă. Degajarea gazelor toxice cum ar fi clor, flor și sulf trebuie neutralizate prin barbotare și captare. În diferite etape gazul sin obținut trebuie reutilizat în procesul de întreținere cu energie termică a echipamentului. Produsele petroliere obținute prin distilare se pot reutiliza pentru funcționarea echipamentului. 

Pirolizorul - topitorie trebuie să funcționeze continuu 24/24 pentru a justifica consumul de energie iar izolarea termică a acestuia face diferența dintre un pirolizor laminor rentabil sau nerentabil.

După temperatura de 900 de grade celsius , pana la 1200 grade celsius , cantitatea de gaze va fi mai ridicata. Carbonul ce rezultă în etapele anterioare este un carbon pirolitic , de aceea este bine sa existe sa fie o ventilație interioara sau un sechestrator de carbon pentru a elibera metalele de carbonul rezultat. Ventilarea se face cu temperatura la același nivel dar care transporta carbonul intr-o incinta de filtrare.  Din punctul de vedere al procesului, cu cât este mai multă energie primită, cu atât mai mare spațiul de comunicare a moleculelor. Și cu cât este mai mult spațiu, substanța este mai ușoară, deoarece distanțele dintre molecule cresc.

 Funcționarea pirolizorului laminor : avem mai intai un escavator ce pune gunoiul intr-un șnec ce introduce intr-o camera de uscare si separare a mercurului, sau altor metale. temperatura in prima camera este moderata intre 40-70 grade, timp de evaporare lenta. Evaporarea levigatului emană miasme ce trebuie sechestrate printr-un barbotor. Incaperea ar fi bine să fie vidată pentru a scădea temperatura de evaporare a apei. Astfel pompa de vid trimite aerul și aburii spre barbotor ce utilizeaza elemente de neutralizare , eu aș vrea să folosesc celuloză dizolvată în apă.  Dupa uscarea și evaporarea lentă urmează rasturnarea acestora pe o rampa ce este incalzita de la 70 la 200 grade, aici materialele plastice se topesc, devin o masă geltinoasă iar o parte se preiau sub forma de gaz sin si produse petroliere, 

Piroliza propriu-zisa începe la o temperatură de 200 de grade cu eliberarea oxizilor de carbon. 

De asemenea, trebuie remarcat faptul că, dacă produsele de descompunere sunt ulterior arse într-o atmosferă de aer, valoarea calorică totală a arderii lor va fi mult mai mare decât energia consumată pentru piroliză.

In etapa de 200 grade 300 grade unele metalele ca staniu din lipiturile electronice, se topesc si se scurg pe rampa inclinata la colector, lamelele ce duc gunoiul este de greutate mare și nu lasă să se prindă masa de topitură de baza încălzită, platforma are trepte de temperatură graduale, în partea superioară se colectează materialele petrochimice și gazul sin . Placa înclinată permite curgerea diferitelor metale devenite lichide în funcție de punctul lor de topire. Amalgamul și combinarea lor , ridică timpul de topire, deci se vor putea utiliza într-o etapă ulterioară. 

 La temperaturi mari se doreste a construi platforme de grafit care sa poata suporta temperaturile superioare.

Astfel se proceseaza intreg lantul de minereuri din gropile de gunoi.

Cracarea în petrochimie are loc la 800-900 grde celsius. Cocsul metalurgic este obținut prin cracare.

Asa cum am scris si in alte articole plasma de hho este cea care poate incalzi grafitul la temperaturi extreme.  Incalzirea grafitului se poate face si prin inductie . Aceasta ultima metoda este deja in functiune.

Deseurile vegetale uscate de pe câmp, dealuri, munți, eu cred ca ar putea fi utilizate, pentru obtinerea unor panouri de construcții, cu adezivul potrivit, sau cel putin , sau obtinerea celulozei pentru hartie, dar, în etapa actuala, ar fi bine sa fie tocate si transformate în peleti. Avand in vedere costurile combustibililor care au escaladat in ultima vreme , fiecare primarie ar trebui sa aiba un tocator si un șnec pentru producerea de peleți pentru a fi vanduti catre populatie sau catre persoanele carora le ofere ajutor de incalzire . Astfel populația din sat ar putea , în loc să dea foc la miriști , să adune și să ducă la primărie vegetația uscată ce să fie transformată în peleți ca metodă de autogospodărire locală cu ajutorul utilajelor achizitionate prin actualul program european de reziliență și redresare.

 Vă recomand :

https://ecohornet.ro/piroliza/

 


 

Comments

Popular posts from this blog

Amenajări hidrografice și forestiere pentru prevenirea inundațiilor cauzate de schimbările climatice

Restaurarea depresiunii Turpan, situată în regiunea autonomă Xinjiang din China - solution Canal Tarim River - Turpan Depresion

Centrul de cercetare inovare "Nikola Tesla"